1)  Έχω υψηλό ασβέστιο και υψηλή παραθορμόνη στο αίμα. Τι πρέπει να κανω;

Πρόκειται περί πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει αδένωμα στους παραθυρεοειδείς αδένες. Ένα καλό υπερηχογράφημα τραχήλου ελέγχει όλες τις ορθότοπες και έκτοπες θέσεις των παραθυρεοειδών στον τράχηλο. Χρειάζεται όμως μεγάλη εμπειρία. Τα αδενώματα ”κρύβονται” πίσω από τον θυρεοειδή αδένα ενώ μοιάζουν με λεμφαδένες  ή με διατομή αγγείων και νεύρων. Χρειάζεται μακροχρόνια εξάσκηση και πλούσια εμπειρία για να εντοπίσει κανείς ένα αδένωμα. Συχνά το αδένωμα παραμένει αδιάγνωστο, παρ ‘όλα τα συνεχή υπερηχογραφήματα, που γίνονται από μη ειδικούς, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παραμένει με υψηλό ασβέστιο στο αίμα, οστεοπόρωση, νεφρολιθίαση και μεταβολικές διαταραχές σε πολλά σημεία του σώματος.

2) Υπάρχουν άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για την απεικόνιση του αδενώματος των παραθυρεοειδών;

Υπάρχει το ειδικό σπινθηρογράφημα των παραθυρεοειδών με ισονιτρύλιο. Είναι αρκετά αξιόπιστη εξέταση που επηρεάζεται όμως από το μέγεθος του αδενώματος. Ένα αδένωμα κάτω απο 10 χιλιοστά είναι δύσκολο να ανιχνευτεί με το σπινθηρογράφημα, ενώ αντίθετα είναι σχετικά εύκολο, στα χέρια έμπειρου υπερηχογραφιστή, να ανιχνευτεί με υπερήχους.

3) Ποιά η σημασία της προεγχειριτικής εντοπίσεως του αδενώματος των παραθυρεοειδών;

Η ακριβής προεγχειριτική εντόπιση του αδενώματος έχει μεγάλη σημασία για τον χειρούργο. Του επιτρέπει να εκτελέσει περιορισμένη επέμβαση, μόνο προς την πλευρά του αδενώματος, παράγοντας που μειώνει σημαντικά τον χρόνο της χειρουργικής επεμβάσεως, ίσως να χρησιμοποιήσει τοπική αναισθησία και βεβαίως περιορίζει σημαντικά την διεγχειριτική κάκωση του λαρυγγικού νεύρου ειδικά και τις μετεγχειριτικές επιπλοκές γενικότερα.