Δεύτερη Γνώμη

Οι σύγχρονες απεικονιστικές εξετάσεις των Υπερήχων, Αξονικής Τομογραφίας, Μαγνητικής Τομογραφίας αποτελούν τα πιο ισχυρά διαγνωστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση ασθενειών.

Ο γιατρός σας παραγγέλνει τις εξετάσεις αυτές, επειδή θέλει να είναι σίγουρος ότι εσείς ως ασθενής, θα έχετε την καλύτερη διάγνωση που οδηγεί στην καλύτερη θεραπεία. Η Δεύτερη Γνώμη, πολλές φορές, αποτελεί σημαντικό τμήμα αυτής της διαδικασίας, που οδηγεί στην ορθή διάγνωση.

Οι ακτινολογικές εικόνες δημιουργούνται από μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και ερμηνεύονται από ακτινολόγους. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάθε ακτινολόγος δεν ερμηνεύει με τον ίδιο τρόπο μία ακτινολογική εικόνα.  Πολλοί είναι οι λόγοι που επηρεάζουν την ερμηνεία μιας εικόνας, όπως ο φόρτος εργασίας, η κούραση, η ψυχολογική κατάσταση του εξεταστή και, κυρίως, το επίπεδο εμπειρίας του ακτινολόγου.

Μεγάλη έρευνα του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου John Hopkins έδειξε ένα ποσοστό 7,7% λάθος διαγνώσεων σε Μαγνητικές Τομογραφίες που είχαν διενεργηθεί εκτός Πανεπιστημίου και είχε ζητηθεί Δεύτερη Γνώμη από τους ακτινολόγους του Πανεπιστημίου.

Κάθε χρόνο εκτελούνται εκατομμύρια ακτινολογικών εξετάσεων σε όλο τον κόσμο. Ορισμένες φορές κάποια σημαντικά και κρίσιμα ευρήματα, που υπάρχουν στις ακτινολογικές εικόνες είτε δεν ανιχνεύονται, είτε ερμηνεύονται λανθασμένα, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην τελική διάγνωση και αρκετές φορές εσφαλμένη θεραπεία ή μη αναγκαίες, η/και αχρείαστες χειρουργικές επεμβάσεις.

Η αναζήτηση μιας Δεύτερης αξιόπιστης Γνώμης αποτελεί συνηθισμένη αντίδραση του  ασθενούς μόλις πληροφορηθεί ότι πάσχει από κάποια σοβαρή αρρώστια. Η τάση αυτή  είναι πιο έκδηλη, όταν η διαγνωστική εξέταση πραγματοποιείται σε κάποιο ακτινολογικό εργαστήριο, όπου ο ασθενής δεν έχει άμεση επαφή-ή γνωριμία με τον ακτινολόγο-εξεταστή.

Είναι η Δεύτερη Γνώμη καλύτερη από την πρώτη; Όχι πάντα. Εξαρτάται από την εξειδίκευση του ακτινολόγου της Δεύτερης Γνώμης στη συγκεκριμένη πάθηση και  το επίπεδο εμπειρίας του.

Όταν ένας ασθενής επενδύει χρόνο και χρήματα για τη διαλεύκανση  ενός προβλήματος της υγείας του, μια μικρή επιπλέον επένδυση σε μια Δεύτερη εξειδικευμένη Γνώμη, όσον αφορά την εξέταση Υπερήχων, Αξονικής Τομογραφίας, Μαγνητικής Τομογραφίας, θα του δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς για την αντιμετώπιση του προβλήματός του.

Να θυμάστε ότι μία Δεύτερη Γνώμη δεν σημαίνει  ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στον γιατρό σας. Απλά, σημαίνει ότι έχετε την οξυδέρκεια να παίζετε ενεργό ρόλο στη φροντίδα της υγείας σας. Πολλοί κλινικοί γιατροί εκτιμούν τον άρρωστο που επιζητά μία Δεύτερη Γνώμη από πολύ εξειδικευμένους συναδέλφους ακτινολόγους, γιατί έτσι προστίθενται νέες, ενδεχομένως, πληροφορίες εξαιρετικά χρήσιμες  στην τελική διάγνωση και θεραπεία.